Grafik

KVÆRKEBY SOGN I FORTID OG NUTID
Fortidens spor
I fortid og nutid
Nutidens sogn
Om kvaerkeby.dk
Markedsplads
Kværkeby Multihal
SitemapUdskriftsvenlig

Traditioner

Fest
Skulle der holdes fest, hyrede man en kogekone til at lave mad.

På kroen
På kroen lejede man film, som blev fremvist efter at folk havde spist og drukket godt.
Der blev udøvet gymnastik og folkedans. Alle datidens store sangstjerner har optrådet på de skrå brædder i kroen. Det var et meget kendt sted, og folk kom ofte langvejs fra for at blive underholdt og få en dans. Den 1. april 1967 ophørte kroen - Tribini lukkede og slukkede.

FastelavnFastelavnsridning - besøg på Kværkebygaard
Der blev redet Fastelavnsridning ad Kværkebyvej, og rytterne besøgte flere steder, hvor de fik serveret lidt til den indre varme. På billedet besøger man Kværkebygaard.

Påske
I gamle dage trillede man malede æg ned ad højen Kylsknab (i folkemunde kaldet Gyldensknap) i Humleore til Påske. Så vidt vides dyrker kun få familier i byen stadig denne sport. En familie gør som følger: De begynder ved toppen med 3 æg (kogte) hver, farvet så hver kan kende sine. Nedad bakken er sat flag som indikerer point - æg der revner/går i stykker undervejs udgår. Den der når til mål ved bunden af bakken, med størst pointtal vinder en påskepræmie. Det står enhver frit for at efterprøve denne sjove og charmerende familiehyggelige sport - I kan jo selv definere reglerne.
Det er en Påsketradition, som har været udøvet mange steder i Danmark i gamle dage - og om traditionen fortsat eksisterer i andre egne, skal være usagt.

Jul
For år tilbage blev afholdt juletræsfest 3. juledag - en dag, som i dag er almindelig arbejdsdag for mange. Festen blev arrangeret af K.I.F., men eksisterer ikke mere.

Nytår
I 30’erne samledes byens børn foran Rosengaard - Erik Suhr kom ud og skød et skud med sit gevær og ønskede godt nytår. Børnene fik som regel æbler, og så gik de pænt hjem igen.

I dag
har hver forening sine traditionelle arrangementer, hvor alle kan deltage:
Idrætsforeningen afholder Skærtorsdagsfest.
Idrætsforeningens Venner afholder Fastelavnsfest, Fugleskydning, Bankospil og måske en Sommerfest.
Borgerforeningen afholder Madbixer, Musikcafeèr, Fugleture, Lokalhistoriske aftener, Filmklub og Sodavandsdiskotek for børn

Og når vi er mange samlet synger vi Kværkebyvalsen.

Grafik
© kvaerkeby.dk Pia Edahl, Aabygade 12, st.th, 8300 Odder Tlf.: 20776241 E-mail:
Sidst ændret : mandag 1. dec., 2003
* Valid HTML 4.01!Valid CSS!