Roligheden
4 Her boede smed Vilhelm Frederiksen - selve smedien lå overfor i nr. 3, gammel firlænget gård med jordtillæggende i Børstofte.
6 Vognmand Carl Andersen’s garager. Blev efter sigende tvunget af tyskerne under 2. verdenskrig til at overgive sit anlæg til parkering af deres vognpark.
3 Smedie, Niels Christiansen 1900-1927, Vilhelm Frederiksen 1927-1959.
5 “Bæksagergaard”
En af de gårde, hvis beliggenhed menes at have eksisteret i 1700-tallet.
Karl Larsen som overtog gården i ? havde i mange år brikketfabrik på gården - her mangler oplysninger, som jeg håber følger.
Der har herefter været svineproduktion. Ejeren besidder også Møllegaarden på Køgevej og har derfor en hel del jord. Bl.a. stykket mellem Bjergvej og Nordbæksvej, som er udlagt til byzone og her er nu grunde til salg samt stykket fra Kværkebyvej 31 og ned til Motorvejen, som er udlagt til let industri.
11 Bygget i 1924 til karetmager og tømrer Harald Mortensen og hans kone Margrethe. Sønnen Frits, der havde været i lære som karetmager, boede senere med sin kone Inga på 1. salen - der var køkken på 1. sal, så det var en selvstændig del af huset. Harald boede sine sidste år hos datteren Irene på Storkegaarden, hvor han blev passet til sin død. Senere blev det Frits og Inga’s søn Michael, der boede der. Det fortælles af flere kværkebyere, at Frits var en tørstig mand, som ofte var i løftet stemning. Han kørte motorcykel - kørte han hurtigt, var han ædru, kørte han langsomt, var han ..... Han var god til at sætte andre i arbejde og var en meget dygtig mand med en utrolig hukommelse. Han beholdt dog oftest sin viden for sig selv, så skulle der laves skabeloner, måtte man spørge, og Fritz var uundværlig.
Haralds gamle enorme elektriske sav med savklinger dobbelt så store som tøndebånd samt meget af hans karetmagerværktøj, var der stadig da familien Hoelstad overtog huset i 1989 - hver ting på sin plads, men meget rustent.
hoelstad.dk,
tlf. 5753 3102. Domæneregistrering, webhotel inkl. e-post, webdesign og content management systemet web-m-m.
13 (idag nr. 15) Høker Anna Mortensen, gift med slagter Frits Mortensen.
Sønnen Aksel var ungkarl og ejede en tid gården “Øhøj” i Vetterslev, men flyttede hjem til mor, da økonomien brast. Han var lidt doven og bestilte så lidt som muligt. Han havde lidt grøntsagshandel af hjemmeavl, men mere blev det ikke til.
Sønnen Harald, blev som nævnt gift med Margrethe og flyttede ind i nr. 11. De fik børnene Frits og Irene. Irene giftede sig med Jørgen Hansen på Storkegården.
Da Aksel døde, arvede Frits og Inga’s søn Michael det hele. Huset solgte han til en ung mand fra Slimminge. Huset blev totalt revet ned indvendig, så kun ydervæggene stod nøgne, og stålstivere holdt de bærende dele indvendig i huset. Murene i nr. 15 fik derefter lov at forfalde og stod sådan i mange år. En entreprenør købte huset og satte det i stand. Det blev solgt til Michael og Andrina Strand, der er ejer af traktørstedet/restaurant Malerklemmen, samt butik med salg af bl.a. over 100 forskellige slags te - malerklemmen.dk.
De valgte efter 1 år at bo nærmere restauranten. I dag ejes huset af familien Jensen.
15 (i dag udhus til nr. 15) Slagter Frits Mortensen gift med høker Anne Mortensen.
Marinus Nielsen fortæller: Skrædderen Hans Fæsen kommer til slagter Frits Mortensen en lørdag formiddag og vil købe et stykke kød. Dengang lå kødet frisktslagtet i store stykker, og blev skåret ud, efter det man ønskede. Skrædderen spørger: Hvad er prisen af den bov? Slagteren svarede: Tager du fra den ende koster det det, og tager du fra den ende koster det det. - Så vil jeg gerne have hele boven fra den billige ende, sagde skrædderen, og det måtte slagteren jo så give ham. Men slagteren tog hævn 14 dage senere, da Hans kom igen for at købe kød. Frits stod med indvoldene fra slagtede dyr på trillebøren og sagde: Har du nogensinde hørt, hvordan de kan synge indeni - læg øret til. Og det gjorde Hans, hvorpå Frits med sin skarpe kniv stak hul på indvoldene, så det sprøjtede ud over Hans. Frits grinede, og Hans sagde: Ja, jeg har vel selv været udenom det.
19 Børstenbinder Valdemar Jensen, opkøbte hestehaler, kohaler, svinebørster til fremstilling af børster, samtidig solgte han af sine færdige produkter. Huset er i 2002 udbygget og er renoveret både ind- og udvendig af den nuværende ejer.
23 Huset hørte tidligere til Kværkebygaard. Væver og skrædder Lars Petersen. Senere fru Lind, der ulykkeligvis måtte se og opleve sit hus med stråtag brænde ned til grunden - udløst af brand i skorstenen. Der er bygget nyt hus på grunden.
29 Også dette hus har hørt til Kværkebygaard. Der har boet to familier engang som tilsammen havde 15 børn. Arbejdsmand Christian Mikkelsen - han var meget kærlig og god mand, fortæller hans barnebarn - konen Kristine var ansat på fjerkræslagteriet i Ringsted.
|
|