Værd at bemærke
Gårdene
Der er i dag stadig en del gårde i Kværkeby. De tre mest bemærkelsesværdige er de tre gårde, som ligger tæt sammen - retning øst/vest, i den nordlige del af det gamle Kværkeby. Kværkebygaard med stuehus fra ca. 1860, Nordbæksgaarden med stuehus fra 1850 og Bæksagergaard med stuehus fra 1860. Det menes, at disse tre gårde også lå der i tiden, hvor Rosengaard fik foretaget opmåling og udskiftning af jordene under Baroniet Konradborg i 1792 og har derfor fået status som bevaringsværdige gårde (2003) i vort område.
Efter gennemgang af mit materiale, ved jeg, at Knudslund også eksisterede dengang, samt Løvegaarden som oprindeligt hed Løvemosegaard, men der må være flere, der er genopbygget på fundament fra den tid? Ex. Grønnegaarden ?
Brand har tilsyneladende været en almindelig og ganske hærgende foreteelse i gamle dage med de mange ubeskyttede stråtage, og noget man havde svært ved at bekæmpe. - Og stadig har. Mange kværkebyere husker, da fru Linds gamle stråtækte bindingsværkhus på Roligheden 23, for få år siden brændte ned til grunden, trods moderne brandvæsen - det meste indbo blev dog reddet.
I 1894 brændte således Lindegaarden, Steffensgaarden og et boelsted. Lindegaarden blev genopført på samme sted, mens Steffensgaarden blev flyttet ud. Mange oprindelige gårde og huse er brændt ned gennem tiden, og på grunden er bygget nyt. Sandsynligvis vil man kunne finde oprindelige rester fra tidligere bebyggelse under mange af de gårde og huse, som byen rummer i dag.
Vadesteder, der var engang og stadig er
Stort set alle de steder i området, hvor vi i dag kører over små broer, sommetider næsten uden at bemærke det, og dermed passerer mindre åer/bække, var der førhen vadesteder. Vandstanden var højere og strømmen kraftigere, men på de naturligt lavere og bredere steder “vadede” man fra sten til sten over disse vandløb. I nogle af vandløbene ses stadig slidte vadesten, som vidnesbyrd om stor passage.
Den gamle eg og tingsted
Den gamle fredede eg på Kværkebyvej med sine 27 sten i rundkreds er IKKE byens oprindelige og lokale tingsted - "bystævnet". Egen er for "ung".
Vigtige emner for byens ve og vel blev oprindeligt diskuteret på tinge, bl.a. hvornår der skulle høstes - det gjorde alle nemlig samtidig, og man hjalp hinanden. Sætter man sig på en af de 27 sten kan man næsten fornemme den stemning, der har været ved et sådant "bystævne", når byens fremmeste sad på tinge, og sikkert fik sig en snaps og en god pibe tobak, mens Kværkeby’s verserende sager blev drøftet.
Nulevende kværkebyerne fortæller, at Kværkebyvej oprindeligt var placeret på den anden side af egen.
Borgerforeningen har sørget for renoveringen og beplantning omkring det gamle træ.
Vejvisersten
Ved broen over Kværkeby bæk, overfor Kværkebyvej 84, står en gammel vejvisersten. Den er sat for mange år siden og er beværingsværdig, da sådanne meget sjældent befinder sig, hvor de oprindeligt er opstillet - og så er den til og med ubeskadiget. Tak til vejchef Carsten Torrild, TF Ringsted for renovering af vejviserstenen og området omkring.
|
|