Til forsiden Udskriftsvenlig version af siden:
"Værkevadsvej"
Udskriftsdato: 28. 2023 kl. 2.23
Sidst ændret: mandag 1. dec., 2003
© kvaerkeby.dk


Værkevadsvej

- til nr. 46, blev tidligere kaldt Baunehøjvej

46 “Baunehøjgaard”.
Knud Jensen fortæller: På en af gårdens marker fandt man en meget stor sten, som formodentlig vejede omkring 10 tons.
Det siges, at det var en af de sten, som trolden, der boede i Klokkerhøjen på Bøstofte, kastede efter trolden i Baunehøjen!
Det blev bestemt at stenen skulle transporteres til Ringsted og stå foran det, der i dag er Ringsted Musikskole i Sct. Hansgade, og bruges som mindemærke for genforeningen med Sønderjylland.

Seksspand transporterer stenen fra Baunehøj til Ringsted - Baunehøjstenen står som minde om Genforeningen med Sønderjylland
Stenen var så stor, at man med hammer og mejsel måtte dele den i to. Ved hjælp af militæret og et kraftigt køretøj - 50 mand og 14 heste - blev den ene halvdel af stenen trukket op på vognen. Med 6-spand heste foran blev stenen transporteret mod Ringsted. Undervejs "tabte" man stenen, men efter megen møje og besvær kom stenen til Ringsted den 11. juni 1921 og blev indviet på Valdemarsdag den 15. juni samme år.
I dag beboes gården af sønnen Henning Jensen med kone og 2 sønner. Henning har indtil for få år siden også været svineproducent, men driver i dag udelukkende jordbrug.
I Baunehøjgaard’s have ligger resterne af højen "Baunehøj".

65 Væver Viggo Jensen i sydenden af huset, ?-1978. I nordenden af huset Syerske Frida Løve.

67 “Bakkehuset” tilhørte oprindeligt Kværkebygaard. Syerske tømrerens Sine - døtrene Anna og Thora.